Homoseksuaaliseen meis saa vierasta kalun hyväily

Ehkä tuttuuden tunne johtaa nyt katsojaa harhaan. Assosiaatiot, joita kuvat herättävät nykyihmisessä, eivät välttämättä olleet samoja aikalaisilla. Lupanarin freskojen kaltaisia eroottisia kuvia löytyy monista viattomistakin paikoista, kuten kylpylöistä. Kun ottaa huomioon roomalaisten mutkattoman suhtautumisen ruumiillisuuteen ja seksuaalisuuteen, tulee mieleen että kuvien ensisijainen tarkoitus oli vain viihdyttää.

Skinner arvelee kirjassaan Sexuality in Greek and Roman culture , että koska kylpylöiden eroottiset freskot oli sijoitettu pukuhuoneisiin, eli paikkoihin, joissa kylpylävieras joutui riisuutumaan ja näin alttiiksi pahalle silmälle sekä muiden arvioiville katseille, niiden tarkoitus oli hilpeästi rentouttaa ujommatkin vieraat. Tämä kuulostaa minusta paljon uskottavammalta kuin ajatus siitä, että eroottis-hassuja kuvia olisi käytetty esimerkiksi muistuttamaan kylpylävieraita siitä, mihin lokeroon he ovat jättäneet vaatteensa.

Ei välttämättä kannata etsiä pitkälle meneviä yhteyksiä eroottisten kuvien ja bordellin käytäntöjen välillä. Uskon että kuvat olivat virittämässä tunnelmaa ja asiakkaiden mielikuvitusta. Freskojen aiheet tyynyineen, viuhkoineen ja viiniastioineen heijastelivat yläluokkaista luksusta, johon porttolan keskivertoasiakkaalla ei ollut varaa.

Omalla tavallaan ne siis heijastivat hivenen glamouria muuten niin karuun ympäristöön. Seinäkirjoitukset ovat oikeastaan kuviakin mielenkiintoisempia. Toisin kuin voisi olettaa, vain alle kolmasosa graffiteista käsittelee suoraan seksiä. Suurin osa niistä on nimiä ja terveisiä, mutta myös mielipiteitä, kommentteja, välihuomautuksia ja keskusteluita. Raapustukset risteilevät huoneissa ja käytävän seinillä eri suuntiin, tuoden mieleen internetin keskustelupalstat.

Kirjoitukset jakaantuvat epätasaisesti bordellin alueelle. Suurin osa on itäpuolen huoneissa ja lähellä uloskäyntiä. Käytettiinkö joitain huoneita enemmän kuin toisia? Voi myös panna merkille, että tiettyjä seksuaaliakteja kuvaavat sanat löytyvät yleensä samasta huoneesta. Lisäksi on huomattava, että prostituoidut ovat itse kirjoittaneet osan graffiteista. Seinäkirjoitukset oli tarkoitettu ääneen luettavaksi, ja sellaisina ne saattavat sisältää vitsejä. On esimerkiksi mahdotonta tietää, halusiko joku Phoebus kuuluttaa kaikille harjoittavansa pedicatiota , vai kirjoittiko joku muu sen piloillaan.

Samoin viittaukset irrumatioon   voivat olla yhtä lailla rivoja vitsejä kuin asiakkaiden toiveitakin. Kirjoitusten joukossa on yksi, jossa mies tunnustaa pitävänsä cunnilinguksesta. Ajan tapojen mukaan tämä olisi ollut miehelle alentavaa ja jopa häpeällistä. Kaiken kaikkiaan kirjoituksista saa sellaisen kuvan, että bordellissa käyminen oli Pompejin miehille sosiaalista toimintaa. Samalla tavalla kuin julkisissa käymälöissä voitiin esteettä käydä porukalla seurustelemassa, myös bordelleihin mentiin kavereiden kanssa jopa vuoteeseen asti.

Siinä yhteydessä asiakkaat ovat voineet kerskailla toisilleen mieskunnollaan, lähettää terveisiä isännilleen ja klienteilleen, seurustella ja luoda siteitä toisiinsa. Lupanar ei siis ollut pelkästään paikka, jossa harjoitettiin seksiä. Prostituutiolla oli antiikin maailmassa oma vanha ja vakiintunut asemansa. Ilotytöillä ja rattopojilla oli festivaalinsa huhti-toukuun vaihteessa Floralian yhteydessä. Ilotytöt saivat kukkaseppeleitä, papuja heiteltiin ihmisten päälle, Circus Maximukselle laskettiin juoksentelemaan jäniksiä ja teattereissa kansalle tarjottiin eroottista ohjelmaa, kaikki kansan hedelmällisyyden takaamiseksi.

Lupanarien lisäksi prostituoidut parveilivat kievareissa tabernae , motelleissa casuaria ja majataloissa stabulae, diversorium , kuten nykyäänkin. Forariae olivat maaseudun tyttöjä, jotka kaupittelivat itseään kuuluisten roomalaisten teiden varrella. Halvimmat katutytöt tarjosivat nopeita lihallisia iloja amfiteattereiden ja sirkusten holvikaarten fornix varjossa. Holvikaarista johdettiin huorinteolle eufemismi fornicatio , joka periytyi lainasanana myös englantiin. Meretrix oli nimikkeeltään nainen, joka harjoitti prostituutiota virallisena palkkatyönään.

Ero kevytkenkäisyyden ja kaupallisen toiminnan välillä ei ollut kuitenkaan ihan selvä. Prostituutiota ei pidetty niinkään ammattina kuin myös moraalisena tilana. Näyttelijöiden, tanssijoiden, katusoittajien ja tarjoilijattarien uskottiin olevan samalla tavalla löyhämoraalisia ihmisiä — ja prostituoituja.

Myöhemmin kristillisessä kirjallisuudessa meretrix-nimitystä voitiin soveltaa kehen tahansa seksuaalisesti aktiiviseen naiseen, ei vain kaupallista seksiä harjoittaviin naisiin. Aktiivisuudellaan nainen osoitti olevansa luonnostaan syntinen. Muutamat aktiiviset naiset pääsivät kuitenkin pitkälle. Keisari Konstantinuksen kunnioitettu äiti ja myöhempi pyhimys oli hutsuksi haukuttu Helena, alun perin bitynialainen baarityttö ja kapakoitsijan tytär.

Keisari Justinianuksen vaimo Theodora oli teatteriperheestä. Hän oli entinen burleskinäyttelijä joka oli kohonnut hovikurtisaaniksi. Keisarinnana hän sittemmin puolusti aborttia ja naisten oikeuksia, suojeli prostituoituja ja sai peräti aikaan lain, joka teki raiskauksen rangaistavaksi kuolemalla.

Ameana puella defututa tota milia me decem poposcit, ista turpiculo puella naso, decoctoris amica Formiani. Obscenis peream Priape si non uti me pudet in probisque probris ed cum tu posito deus pudore ostendas mihi coleos patentes cum cunno mihi mentula est vocanda. Sanonta on keskiajalta, mutta ajatus itse antiikin filosofeilta. Itse Aristoteles oli vakuuttunut siemennesteen menetyksen uuvuttavasta vaikutuksesta. Ja kuten me kaikki tiedämme, lapsihan saa alkunsa siemennesteen ja kuukautisveren sekoituksesta: Mikäli lapsi on tyttö, se tarkoittaa että siemenen ylempi muoto ei ole onnistunut hallitsemaan alempaa ruumista.

Vaan miten lähestyä näin kutkuttavaa aihetta? Riippuen siitä käytämmekö kirjallista vai kuvallista lähdeaineistoa, silmiemme eteen piirtyvä kuva muodostuu aivan erilaiseksi. Kirjallisen lähdeaineiston ovat tuottaneet lähinnä yläluokkaan kuuluvat miehet. Naisten ääni ja kokemukset — orjista puhumattakaan — puuttuvat siitä käytännössä kokonaan. Yläluokan miesten ylläpitämiin ihanteisiin kuului käsitys naisten siveyden puolustamisen ehdottomasta välttämättömyydestä ja coituksesta miehen ja vaimon välillä pelkkänä lisääntymistoimenpiteenä johon ei liity minkäänlaista nautinnonhakuisuutta.

Nautinnonhakuinen mies on heikko ja naismainen; naisethan eivät Aristoteleen mukaan pysty heikompina ja alempina olentoina hillitsemään eläimellisiä viettejään. Keisari Augustus, joka propagandaohjelmassaan esiintyi Rooman muinaisen kulta-ajan palauttajana ja valtakunnan ylimpänä moraalinvartijana, esitti julkisesti edustavansa juuri näitä vanhoja periroomalaisia hyveitä.

Hän ei kuitenkaan itse näyttänyt kovin hyvää esimerkkiä, vaan harjoitti — niin sanotaan — yksityiselämässään kaikkia paheita joista hänen ottoisänsä Julius Caesarkin oli kuuluisa. Vaikka naisten siveydestä haluttiinkin pitää huolta, miehille avioliiton ulkopuoliset suhteet erityisesti prostituoitujen ja orjatarten kanssa olivat sallittuja ja luonnollisia, vaikka moniavioisuutta toisaalta paheksuttiin itämaisena rappiona. Ihanteellinen nainen oli monen miehen mielestä varmasti Scipio Africanuksen vaimo, joka aviomiehensä kuoltua elätti myös tämän lempiorjattaren ja aviottomat lapset.

Aviorikokseksi laskettiin ainoastaan naituun naiseen sekaantuminen. Myöhäiskeisariajalla aviorikoslainsäädäntö tiukkeni niin että myös avioon astunut mies saattoi tulla tuomituksi aviorikoksesta; tämä liittyy yleiseen kehitykseen jossa lasten heitteillejättö kriminalisoitiin ja orjien oikeudellinen asema parani pikku hiljaa kunnes vähenevä orjaväestö sekoittui kurjistuvaan vapaaseen rahvaaseen muodostaen uuden alaluokan. Vallitsiko Roomassa siis seksuaalinen kaksinaismoralismi? Antiikin moralistit paheksuvat hekumoiden myöhäistasavallan ja varhaiskeisariajan seksuaaliorgioita, mutta ovatko nämä tarinat lähteinä yhtään sen luotettavampia?

Moralistien kuvauksia hallitsee myös aristotelinen naiskuva. Mysteeri on myös miksi Ceasarin ja Augustuksen irstailut painettiin villaisella tai toivat kovan jätkän maineen, mutta Tiberiuksen kunnian ne veivät etenkin jälkipolvien silmissä täydellisesti? Claudiuksesta mainitaan pikanttina yksityiskohtana, että hän oli edeltäjistään poiketen kiinnostunut ainoastaan naisista. Kirjallisuudesta ei loppujen lopuksi ole kauheasti apua arjen seksuaalisuuden selvittämisessä. Lähteiden hiljaisuutta selittää sekin seikka, että aviopuolisojen keskinäisten hellyydenosoitusten julkista näyttämistä pidettiin epäsopivana.

Niinpä kirjallisessa aineistossa tuntuvat korostuvan vain eri ääripäät. Iloinen ja luonnollinen arjen seksuaalisuus näkyy parhaiten arkeologisessa materiaalissa, erityisesti Pompejin kaupungin lukuisissa eroottisissa maalauksissa, veistoksissa, mosaiikeissa ja käyttöesineissä.

Seksuaalisuutta ei hävetty, vaan sitä pidettiin ihmisen luonnollisena tarpeena. Koska roomalaisessa talossa ei ollut yksityisyyttä nimeksikään, ihmiset lienevät tottuneet harrastamaan seksiä muiden nähden.

Paikalla saattoi olla orja tai parikin, mutta orjiin ei yleensä suhtauduttu ihmisinä vaan omaisuutena. Kuvissa naiset ja miehet nauttivat seksistä yhtä lailla; nainen päällä näyttää olevan yksi yleisimmistä asennoista.

Yksiselitteisiä hetero-, homo- ja biseksuaalisuuden kategorioita ei ollut vielä olemassa. Roomalaisille tärkeämpi kysymys oli kumppanin sosiaalinen status. Perinteisen käsityksen mukaan seksissä ylempiarvoinen mies penetroituu alempiarvoiseen partneriin, naiseen tai mieheen. Ilman penetraatiota ei ole seksiäkään, joten tytöt saattoivat pelehtiä keskenään seuraamuksitta.

Toisaalta lesboseksikuvauksissa on toiselle naiselle kuvattu usein apuvälineeksi penis. Joko mielikuva penetraation välttämättömyydestä seksissä eli vahvana kuvittajien mielikuvituksessa tai sitten kuva esittää sitä itseään. Uskottiin, että lesbolaisilla naisilla oli ylikehittynyt, peniksen kaltainen klitoris.

Roomalainen mies saattoi siis vapaasti harjoittaa seksiä niin naisten kuin miestenkin kanssa, mielitekojensa mukaan, kunhan ei tehnyt mitään sellaista joka olisi tuottanut häpeää hänen sosiaalisen asemansa vuoksi.

Aikuiselle, asemansa saavuttaneelle miehelle oli äärimmäisen nöyryyttävää olla antavana osapuolena niin fellaatiossa kuin homoseksuaalisessa yhdynnässä. Kun runoilija Catullus haluaa todella rienata jotakuta, hän vihjailee tähän sävyyn:.

Mistä muuten, Gellius, johtuu, että rusohuulesi ovat lumenvalkoiset, kun kahdeksas hetki on tullut ja nouset päivälevolta? Huhu tietää kertoa, että imet miestä. Naisen asema oli ambivalentti: Toisaalta hänen siveyttään vahdattiin tiukemmin, toisaalta alempana olentona minkäänlaiset seksuaaliset leikit eivät olleet naiselle lähtökohtaisesti nöyryyttäviä tai häpeällisiä. Kun immenkalvon olemassaoloa ei tunnettu, neitsyys oli yhtä paljon sosiaalinen kuin fysiologinen ilmiö.

Neitsyt oli sukukypsyyden saavuttanut, mutta vielä naimaton tyttö. Tämän jutun aloittaneessa marmorikuvassa on naisen karvaton häpy selvästi nähtävissä.

Ihokarvojen poisto oli osa roomalaista hygieniaa; tätä tekivät toisinaan myös miehet. Augustuksen kerrotaan pehmentäneen ihokarvansa kuumennetuilla pähkinänkuorilla. Depilaatiossa käytettiin joko öljyä ja vahausta tai sitten tarkoitukseen valmistettuja pronssisia pinsettejä. Kylpylöissä on ollut jopa tähän toimenpiteeseen erikoistuneita orjia.

Edellisessä kirjoituksessa oli jo puhetta erilaisista lääketieteellisistä ja mekaanisista ehkäisykeinoista. Kondomin olemassaolo tiedetään, mutta niiden yleisyydestä ja luotettavuudesta ei ole tietoja. Suojaa ei tarvittu pelkästään ei-toivotuilta raskauksilta: Herpes, klamydia ja kondylooma kiusasivat myös roomalaisten elämää. Sen sijaan kuppaa ei tunnettu antiikin luuaneiston perusteella lainkaan.

Tuomas Harviainen lähetti ystävällisesti minulle tiedustelemani keskiaikaisen reseptin, joka liittyy kuukautisten kontrollointiin ja mahdollisesti raskauden keskeytykseen:. Suurin osa aineista on tunnettu jo antiikissa, mutta tämä resepti on historiallisesti uniikki eikä sitä tunneta muualta.

Poikkeavat mausteet ovat fenkoli, joka tässä mainitaan ensi kertaa naistenvaivojen yhteydessä, ja sellerinsiemenet, jotka löytyvät jo Berliinin papyruksesta n. Contraception and Early Adoption in the Middle Ages. Handbook of Medieval Sexuality. Tiedetään, että keisariajan Roomassa sekä tunnettiin ja käytettiin yleisesti useita syntyvyydensäännöstelymenetelmiä.

Keisari Augustus yritti monin eri keinoin tukea roomalaisten lisääntymistä ja antoi verohelpotuksia monilapsisille perheille; tällaisten yritysten toistuminen myöhempinä vuosikymmeninä kertoo, ettei toimenpiteistä ollut apua.

Keisarien huoli roomalaisen yläluokan verenperinnön ehtymisestä ei ollut aivan perusteeton, sillä kuudestasadasta Caesarin aikaisesta senaattorisuvusta oli Trajanuksen aikana olemassa enää kourallinen. Lorschin manuskriptin kuvaaman kaltaiset yrttilääkkeet ovat olleet todennäköisesti siis roomatarten saatavilla.

Roomalaiset tunsivat myös pessaarin ja kondomin, joka valmistettiin lampaan suolesta. Tehokkaaksi uskottiin myös emättimen huuhtominen merivedellä yhdynnän jälkeen. Keisarien väestöpoliittisista murheista huolimatta ylivoimainen enemmistö valtakunnan asukkaista piti ehkäisyä luonnollisena ja siunauksellisena asiana. Vasta kristityt kirjailijat tuomitsivat toden teolla sekä ehkäisyn että abortin.

Rooman keisariajan lääketieteen valistuneisuuden tasosta kertoo paljon se, että säilyneiden tekstien joukossa on myös gynekologisia kysymyksiä käsittelevää lääketieteellistä kirjallisuutta, tunnetuimpana Hadrianuksen henkilääkärin Soranoksen naistentautioppi, joka on osoitettu arvostetulle kätilöiden ammattikunnalle. Lemmekäs satyyri ja kiimainen kuttu. Kun tuhkaan ja laavaan hautautunutta Pompejin kaupunkia alettiin ensimmäisen kerran kaivaa auki luvun lopulla, ensimmäisenä esiin tuli aineistoa joka nykyään luokiteltaisiin pornografiseksi.

Itse asiassa näin tehtiin ilmeisesti jo toiseen kertaan, sillä jo Pompeijin vuonna löytäneen arkkitehti Fontanan epäillään saaneen käsiinsä vahingossa eroottisaiheisia muinaisjäänteitä ja haudanneen ne kaikessa hiljaisuudessa takaisin maan poveen. Myöhemmät Napolin kuninkaat kuitenkin keräsivät Pompejin eroticaa omiin yksityiskokoelmiinsa. Muutamia poikkeuksia lukuunottamatta Pompejin pornografinen esineistö on pysynyt lukkojen takana tähän päivään asti, sillä säilyneet kokoelmat avattiin yleisölle vasta vuonna Sekin aiheutti katolisen kirkon parissa pahennusta.

Pompejin erotiikka on aiheuttanut päänvaivaa myös meidän aikamme tutkijoille. Arkeologit antoivat esiin kaivamilleen rakennuksille nimen ja funktion säilyneen esineistön tai maalausten perusteella; näin sai nimensä esimerkiksi salaisia vihkimysmenoja kuvaavista seinämaalauksistaan tunnettu Villa de Misteri , Mysteerien huvila.

Seiniin raaputettujen rivousten ja eroottisten seinämaalausten perusteella pienessä Pompejin maaseutukaupungissa oli kuitenkin enemmän porttoloita kuin leipomoita: Kirjallisten lähteiden perusteella Pompeji ei ollut minkään Napolinlahden hurvittelukeskus.

Pikemminkin se oli vanha, hieman unelias etruskien perustama 20 asukkaan kauppapaikka, ei edes lomakeskus siinä missä naapurinsa Herculaneum. Ehkä se tuttuuden tunne johon törmää Pompejin, Herculaneumin tai Stabiaen kaupungeissa johtaa katsojaa harhaan.

Akateemisessa mielessä on vaarallista olettaa, että mielikuvat ja assosiaatiot joita tietyt kuvat ja esineet herättävät nykyihmisessä pätivät myös aikalaisiin. Myös ne perusteet joilla talojen oletetaan olleen porttoloita ovat toisinaan kyseenalaisia. Kuinka monesta nykytaloudesta voisi tulevaisuuden arkeologi löytää eroottista taidetta ja välineistöä?

Ilmeisesti kyse onkin siitä, että seksuaalisuuden julkinen esittäminen ei ollut roomalaisille tabu, vaan luonnollinen osa elämää. Muitakaan luonnollisia ruumiintoimintoja ei pahemmin peitelty, vaan ne jaettiin. Kerrostaloissa ei asuntoihin kuulunut yleensä omaa keittiötä ja käymälää. Syötiin joko ulkona tai sitten ruoka ostettiin torilta ja valmistettiin yhteiskeittiössä. Julkisissa käymälöissä käytiin yhdessä, niissä seurusteltiin ja puhuttiin politiikkaa.

Isommissa kylpylöissä oli tosin nykyisten uimahallien tapaan naisten ja miesten puku- ja saunaosastot erikseen, tai sitten erilliset vuorot. Pompejin kylpylä oli yhteiskylpylä, joten sukupuolten erottelukaan ei voi olla syynä siihen, että se on kuuluisa ainoista säilyneistä lesboseksimosaiikeistaan.

Roomalaisten kylpylöiden pukuhuoneiden lattioita ja kattoja koristavat usein eroottiset mosaiikit. Varmastikaan tarkoitus ei ollut asiakkaiden kiihottaminen. Erään teorian mukaan panokuvien alastomilla vartaloilla haluttiin kertoa, että kyseessä oli riisuutumistila.

Selitys ei tunnu kauhean vakuuttavalta. Kuvat eivät myöskään olennaisesti eroa monien porttoloiksi merkittyjen asuntojen kuvituksesta. Ehkä kuvien tarkoitus oli vain viihdyttää? Kenties erilaiset seksiaktit kertoivat roomalaisille vain hauskanpidosta ja onnesta. Varmemmaksi vakuudeksi esimerkkikuvassa on falloksen viereen kirjoitettu: Hic habeat felicitas , ts.

Uudempi kriittinen arviointi on pudottanut Pompejin porttoloiden määrän yhdeksään. Näissä paikoissa myös rakennusten arkkitehtuuri ja muut löydökset tukevat käyttötarkoitusta: Tyttöjen pikkuruiset huoneet tai kopit, joissa he ovat ottaneet vastaan asiakkaitaan; tyydytettyjen asiakkaiden arviot akteista ulkoseiniin raaputettuina. Hic ego nunc futui formosam forma puellam, laudatam a multis, sed lutus intus erat. Porttoloiden seiniin oli mainosmielessä maalattu myös tyttöjen taksat selvästi esille.

Kenties moraali ei ollut yhtään löyhempi kuin nykyään, mutta suhtautuminen seksuaalisuuteen paljon avoimempaa ja suorasukaisempaa. Roomalaisten alkuperäinen hedelmällisyyden- jumala oli etruskilaista alkuperää oleva Mutinus Tutinus , jolla oli oma pyhäkkönsä Rooman kaupungissa. Sanotaan, että vastanaineet naiset kävivät ennen hääyötään lahjoittamassa neitsyytensä pyhäkössä pönöttävän Mutinus tai Mutenus -jumalankuvan kiviselle erektiolle. Teko takasi avio-onnen ja varmaankin myös hedelmällisyyden.

Yleensä Mutinus, jonka nimi juontuu miehistä elintä tarkoittavasta latinan sanasta, esiintyy siivekkään falloksen muodossa. Näitä onnenkaluja naiset kantoivat kaulassaan suojana demoneita vastaan. Varsinainen Mutinus Tutinuksen palvonta näyttää sekoittuneen jo varhaisessa vaiheessa Priapukseen , jonka koti oli kreikkalaisessa Lampsakoksessa Vähässä-Aasiassa.

Hänestä Gaius Valerius Catullus on sepittänyt nämä säkeet:. Omistan, pyhitän tämän lehdon sinulle, Siittimen jumala, jonka koto ja metsämaat ovat Lampsacuksessa; siellä, Hellespontoksen rannikkokaupungeissa sinua palvotaan suurimmin.

Siellä rannat ovat ostereista rikkaat! Onnea tuova Mutinus Tutinus esiintyy myös muissa muodoissa, joista kummallisimpia on oikealla kuvattu siivekäs ratsu. Pompejista niitä on löytynyt sekä tavallisina pienoisveistoksina että tuulikelloina. Falloksia ei selvästi pidetty uhkaavina tai pelottavina, sillä eräässä tuulikellossa Mutinuksen kulliruumiin päällä ratsastaa pieni amoriini , rakkaudenjumala. Itämerensuomalaisten maagisissa tavoissa miehinen elin on sen sijaan onneton ja heikko.

Sen suojaamisvoima on olematon verrattuna naisen väkeen , joka löytyi hameen alta. Tällä voimalla suojattiin karja, torjuttiin kirouksia ja kateita, ja saatettiinpa sitä käyttää vahingoittamiseenkin. Miehet nimittäin pelkäsivät, että naiset saattaisivat äksylle päälle sattuessaan lähettää heillekin vitun vihat , kuukautiset.

Tältä vaaralta suojasivat ainoastaan tietäjän loitsu, joka sisälsi voimapaikan syntysanat. Mutinus on antanut nimensä uudella ajalla kokonaiselle sienien suvulle, joista esimerkiksi kelpaa mutinus caninus , kansanomaiselta nimeltään koirankyrpäsieni.

Sudet ovat Helsingin Sanomissa vilkkaana jatkuneen petokirjoittelun lisäksi tänään muutenkin ajankohtainen aihe, sillä tähän aikaan antiikin Roomassa vietettiin perheelle ja esi-isille omistetun Parentalia -juhlien ohella vuoden petomaisimpia pitoja, Lupercaliaa.

Palatinus-kukkulan juurella on sijainnut pieni luola nimeltä Lupercal , jossa susiemon kerrotaan imettäneen Romulusta ja Remusta. Rooman nuorten aristokraattien joukosta valitut Luperci -pappiskollegion poikaveitikat kokoontuivat tuossa luolassa joka helmikuun Varhaisaikoina Luperci-poikien tehtävänä lienee ollut karjan suojeleminen susilta ja touhuun on liittynyt myös jonkinlaisia metsänhenki Faunuksen palvontamenoja, mutta miten asia olikaan, alkuperäinen syy oli jo kadonnut ihmisten muistista.

Keisariajalla pappipoikien keskeinen tehtävä oli järjestää koko kaupungin rakastamat Lupercalia-juhlat, joilla edistettiin karjan, pellon ja ihmisten hedelmällisyyttä. Nuorukaiset uhrasivat ensiksi luolassa kaksi pukkia ja koiran. Pääpappien otsat pyyhittiin verisellä uhriveitsellä, minkä jälkeen veri puhdistettiin maitoon kastetulla villalla.

Uhritoimituksen jälkeen syötiin ja varsinkin juotiin railakkaasti, ja tähän palvontamenojen vaiheeseen saattoivat kaikki kansalaiset osallistua. Juotuaan tarpeeksi humalaiset nuorukaiset juoksivat pelkkään vuohentaljaan vyöttäytyneenä kilpaa Palatinus-kukkulaa ympäri pallit tuulessa heiluen.

Tytöt ja vanhemmatkin roomattaret kerääntyivät puolestaan reitin varrelle seuraamaan villiä kirmaamista ja tarjoamaan pappispojille sieviä takamuksiaan, joita pojat sitten läimivät ohijuostessaan hellästi pukinnahkaisilla piiskoilla. Ja kaikilla oli kivaa, sillä Lupercaliaa vietettiin sankoin kansanjoukoin vielä 5. Moinen pakanallinen meno sapetti Rooman piispaa Gelasiusta, joka pyrki korvaamaan riehakkaat pidot kristillisellä juhlalla.

Tätä varten Gelasius määräsi vuonna paavillisella dekretaalilla Lupercaliaa edeltävän päivän omistettavaksi P. Kuka tämä Valentinus oli ja miksi hänen nimensä oli pyhä, ei ollut tuolloin edes katolisen kirkon tiedossa. Eräs heistä oli afrikkalainen munkki ja toinen Interamnan Ternin piispa. Kolmas Valentinus oli perimätiedon mukaan roomalainen kristitty pappi joka haudattiin Via Flaminian varrelle lähelle Porta del Popoloa, joten on aivan mahdollista että kyseessä on sama mies.

Valentinus pysyi vuosituhannen ajan täysin tuntemattomana hahmona. Valentinukseen nykyään liitettävät lemmekkäät tarinat ovat syntyneet myöhäiskeskiajan etelä-Ranskassa, trubaduuriromantiikan kehdossa. Nämä legendat olivat tuntemattomia vielä luvulla, jolloin Jacobus de Voraginen kokosi koko keskiajan luetuimman liturgisen kalenterin. Myöhäiskeskiaikaisessa Valentinuksen legendassa pyhimys on Claudius II: Koska sotilaat saivat avioliitto-oikeuden palvelusaikanaan jo Septimius Severuksen aikana , tarina lienee kehitetty yhtä hatusta kuin ne hämmästyttävät ihmeteot ja veriset marttyyrikuolematkin, jotka ajoivat keskiajalla samaa asiaa kuin tosi-TV ja väkivaltaviihde tänään.

Mitähän se kaksi vuosituhatta sitten epämääräisissä olosuhteissa kuollut tuntematon pappi miettisi, jos saisi tietää satojen miljoonien ihmisten lähettävän tänään Happy St. Roomalaisessa hääseremoniassa puolisot ottivat toisiaan kiinni oikeasta kädestä dextrarum iunctio.

Ele symboloi aviopuolisoiden välistä uskollisuutta. Morsiamen huntu ei ollut valkoinen vaan oranssi. Tasavallan aika — vaimo miehensä omaisuutta Ensimmäiseksi täytyy muistuttaa, että kaikki avioliitot olivat sopimuksia yksityishenkilöiden välillä. Keisariajan itsenäiset naiset Cum manu -tyyppiset avioliitot, joissa vaimo eli miehensä holhouksessa, jäivät kokonaan pois muodista elintason noustessa.

Avoliitot ja moniavioisuus Jokaisessa yhteiskuntaluokassa tunnettiin yleisesti myös avoliitto eli konkubinaatti. Samaa sukupuolta olevien liitot Rooman valtakunnassa solmittiin myös virallisia samaa sukupuolta olevien ihmisten avioliittoja. Jossa jokainen antaa ja ottaa Yli vuotiaat voivat tarkastella palstan sisältöä ja osallistua keskusteluun omalla vastuullaan. Etsi Toggle navigation Valikko. Keskustelu24 Seksi Ryhmäseksi Pariskunnalle inspiraatiota Pariskunnalle inspiraatiota vieras mies tarjolla Tässä inspiraatioksi tositapahtumiin perustuva eroottinen pikku tarina No, eihän mullakaan vielä ole kauhean paljon ryhmäseksikokemuksia: Aika vaikea kuitenkin loppujen lopuksi löytää ainakaan laadukasta ryhmäseksiseuraa.

Useimmathan taitavat vain ajautua bilettäessään tilanteeseen, jossa lopulta harrastetaan kimppakivaa. Silloin se voi jäädä harvinaiseksi, kertaluonteiseksi jutuksi, vaikka mun mielestä parasta olisi harrastaa ryhmäseksiä suht vakiporukalla, jolloin voisi olla varma osallistujien täyspäisyydestä ja voisi kehitellä ja kokeilla tarpeiden ja halujen mukaan kaikenlaisia uusia kivoja juttuja ja laajentaa jengiä uusilla jäsenilläkin, jos siltä tuntuu.

Ensin tapasin kaupungilla pariskunnan naisen, jonka kanssa meillä synkkasi hyvin. Vaimo soitteli muutaman kerran kahvilasta kotiin siellä kärsimättömänä ja kuumana odottelevalle aviomiehelleen ja kertoi, että hyvältä näyttää ja olemme kohta tulossa heille.

Siellä asiat lähtivätkin etenemään ihan spontaanisti kaikki olimme muuten ihan selvin päin. Istuimme sohvalla nainen välissämme ja aloimme hyväillä häntä molemmat. Riisuin naiselta ylävartalon paljaaksi niin että pääsimme molemmat imemään ja hyväilemään hänen rintojaan yhtä aikaaa. Nousin seisomaan naisen eteen ja hän riisui housuni ja veti kovan kaluni esille ja alkoi nuolla ja imeä sitä samalla kun aviomies katseli ihan vierestä.

En jännittänyt yhtään vaan kaikki tuntui hyvin luontevalta. Aika potentti tunnehan siitä tulee, kun on kyrpä täyteen verta pakkautuneena ja saa työntää sen kivannäköisen vaimon huulien ja kielen hyväiltäväksi miehen katseen alla Musta on oikeastaan vain hauskaa tehdä kaikkea rohkeaa, uutta, rajoja rikkovaa välillä ihan selvinkin päin; silloin voi rehellisesti sanoa itselleen, että minä olen aivan itse halunnut tehdä tämän tuhman tempun. Ja se tuhmuuksiä edeltävä jännittävän kiihottava olo tuntuu vielä voimakkaammalta, kun kaikki aistit ovat virittyneinä, kun miettii mitä aivan kohta tulee tapahtumaan, vai mitä?

Myös aviomies kaivoi kyrpänsä esille ja nainen alkoi ottaa meiltä molemmilta vuorotellen suihin. Seisoimme siinä kaksi miestä kyrvät komeasti tanassa, kun nainen piti kummankin kalunvarresta kiinni ja vuorotellen upotti kalumme syvälle suuhunsa. Hän oli niin hyvä ottamaan suihin, että piti pidätellä, etten olisi antanut spermani ruiskua jo tässä vaiheessa.

Tässä vaiheessa olisi muuten voinut tuntua vieläkin kiihottavammalta, jos hän olisi ottanut meidän molempien kyrvät yhtä aikaa suuhunsa ja hieronut paksuja terskojamme toisiaan vasten kielensä päällä Olen ihan hetero eikä mulla ole homoseksuaalisia kokemuksia, mutta olen huomannut, että monia naisia kiihottaa ajatus siitä, että hän saisi katsella kahta miestään leikkimässä välillä jollain tavalla myös keskenään.

Tämän jälkeen siirryimme sänkyyn, jossa minä vieraana sain kunnian naida ensin rouvaa. Tulin hänen päälleen ja samalla aviomies polvistui hänen viereensä, hyväili hänen rintojaan ja antoi myös kyrpänsä imettäväksi hänelle.

Aviomiestä on täytynyt valtavasti kiihottaa nähdä miten vieraan miehen ase uppoaa ekan kerran vaimon sisään Ehkä näin jälkikäteen ajateltuna olisi tuntunut kivalta, jos aviomies ikään kuin symbolisesti olisi ohjannut minut vaimonsa pilluun pitäen kiinni kyrpäni varresta Oiskohan aviomies tuntenut olevansa ihan konkreettisesti, heh aisankannattaja? Aika kaunistahan se olisi ikään kuin antaa lupa naiselle nauttia vieraasta Miltä mahtaisi sinusta nainen tuntua sellainen, että vakikumppanisi ohjaa nautittavaksesi pilluusi sisälle uuden, vieraan kivikovan kyrvän?

Vaihdoimme asentoa ja nain naista takaapäin niin että hän pystyi samalla ottamaan mieheltään suihin. Kaikkiaan seksileikkimme kestivät n. Loppuhuipentumana oli kahden reiän pano niin että nainen ratsasti aviomiehellään ja minä tunkeuduin takaapäin naisen hyvin rasvattuun peppureikään, joka tuntui hyvin tiukalta.

Tunsin ohuen seinämän läpi miten aviomiehen kyrpä nussi pillua alhaaltapäin samassa tahdissa kuin minä peppua - joskin hän liikkui vähemmän - niin että terskamme hieroivat toisiaan. Myöhemmin olen ajatellut mitä kaikkea muutakin olisi voinut tehdä silloin, esim.

Ois kyllä ollut multa aikamoista rajojen rikkomista nuolla naisen märkää pillua samaan aikaan kun mies nussii häntä; kieleni olisi joutunut maistamaan saanut maistaa?! Hmm, ehkä tuollaisessa tilanteessa se olisi voinut tuntua ihan luontevalta, en tiedä. Kai olisin ihan hyväksynyt myös sen, että aviomies olisi, kenties vaimonsa kehotuksesta, alkanut imeä munaani Mua itseäni muuten kiihottaisi valtavasti, jos joku toinen mies kiltisti ja nöyrästi nuolisi kaiken mun spermani oikein kunnolla naisen pillusta.

Sekin on vielä kokematta… Ehkä myös kunnon spermailotulitus olisi ollut hyvä tapa lopettaa tämä ryhmäpano; vaimo olisi voinut runkata ja imeä meiltä molemmilta kuumat spermalastit kasvoilleen tai rinnoilleen. Huh, aivan upeeta se kuitenkin oli. Kotiin ajellessani sain naiselta vielä tekstarin, jossa hän kiitti ihanasta panosta ja kertoi mun tuntuneen hyvältä Sittemmin nainen kirjoitti vielä meilin samalla kun hänen miehensä hyväili hänen pilluaan, jotta "tulisi oikein märkä meili" ja pyysi miehensä luvalla päästä rautasänkyyni yksinään pantavaksi.

Eikö olekin aika mehevä fantasia tällä pariskunnalla? Valitettavasti tämän fantasian toteuttaminen jäi silloin, mutta houkuttelee edelleen valtavasti. Aviomies olisi saanut odottaa levottomana ja kiihottuneena kotona, että hänen vaimonsa tulee lopulta muutaman tunnin jälkeen vieraan miehen luota kaikki reiät aivan puhkinussittuina Olisimme myös voineet soittaa hänelle kesken rakastelumme niin että aviomies olisi saanut kuulla naisensa vaikeroivan nautinnosta toisen miehen käsittelyssä ja olisin voinut itse kertoa miehelle mitä juuri olen tehnyt ja aion tehdä hänen vaimolleen Kiihottaako ketään naista tai pariskuntaa tällainen fantasia ja mahdollisuus sen toteuttamisesta jossain vaiheessa?

Löytyisikö kivaa pariskuntaa toteuttamaan kaikkea tätä - ja vaikka mitä muutakin! Miestä parille Mieheni ehdotti minulle kolmannen pyörän ottamista sänkyymme. Etsin pariskuntaa kokeilumielessä Mistä löydän seksiseuraa kun haluan kokeilla kolmen kimppaa.

Hämeenlinna Pari etsii bi-henkistä miestä kolmanneksi pyöräksi.. Mahdanko olla mainitsemasi "aisankannattaja"?

... Olet jo iso tyttö. Sitten on nämä kokkiohjelmat, voi vittu sentään. Tai lapsirakas ja ihminen joka ei voi sietää lapsia. Pompejista niitä on löytynyt sekä tavallisina pienoisveistoksina että tuulikelloina. Tässäkin toisaalta on hyvä ottaa huomioon, missä ammatissa ihmiset ovat.

Homoseksuaaliseen meis saa vierasta kalun hyväily

On kuitenkin ehkä jopa hieman julmaakin, vaikka hylätä mies sen takia, homoseksuaaliseen meis saa vierasta kalun hyväily, jos sillä sattuu olemaan liian pieni, koska eihän kukaan sille mitään voi minkälaiseksi on syntynyt. Mieheni ehdotti minulle kolmannen pyörän ottamista sänkyymme. Vaikka kirjoitinkin aiemmin, että en ymmärrä sitä että kumppania kytätään, niin kyllä se silti pistää ihmetyttämään jos toinen koko ajan näpräilee kännykkäänsä salassa ym. Kyllä, tiedän, joudun nukkumaan sohvalla tänä yönä, mutta tiesitkö, etteivät miehet todella piittaa siitä. Vaikka parisuhdeblogi tämä onkin, niin kiva on silloin tällöin kirjoittaa muutakin. Toisaalta ymmärrän sen asian, että naisista pieni penis ei tunnu miltään, mutta toisaalta en. Siksipä jos haluaakin kerätä katseita, on hyvä muistaa pitää omasta itsestään fyysisesti huolta.

HOMO OMAT KUVAT ALASTONKUVIA PK-SEURAA OULU